Sezonul 2017 e istorie. Ce ne rezervă viitorul?


E ziua de luni, pe deasupra e și mijlocul lunii noiembrie. La auzul sau în cazul de față, la citirea acestei coordonate temporale orice mountain biker de pe glob din emisfera nordică e cuprins brusc de o undă de tristețe și nostalgie. Nostalgie după zilele însorite și lungi presărate cu mult efort fizic, poteci tehnice, sol aderent și aer proaspăt de munte. Nostalgie după sentimentele trăite, după cele ocazionate de contacul cu mansoanele și click-ul ferm al pedalelor, după sunetul cauciucurilor pe pietrișul mărunt acompaniat adesea de sunetul uleiului din suspensiile comprimate.

Un sezon fain se încheie în curând sau s-a încheiat deja pentru mulți din noi. Și pentru ca nostalgia să nu se transforme într-o depresie de moment, am decis că ar fi momentul oportun să vă prezentăm pe scurt o parte din aventurile pe care vi le pregătim pentru sezonul următor. Pe lângă deja tradiționalele MTB Campuri de la începutul verii, mai exact cel de la Breb, cel din Munții Rodnei și cel de la Colibița, am decis să vă ducem într-o nouă aventură în Alpi, de data asta la Livigno în Italia, undeva la mijlocul lunii iulie.
Și ca să nu rămâneți prea mult fără aer datorită altitudinii ridicate din Livigno, vom poposi câteva zile și la Nauders în sudul Austriei, o stațiune prea puțin cunoscută cu o rețea de poteci pentru enduro care s-a dezvoltat de la an la an pentru a ajunge în prezent unul din cele mai bune locuri pentru trail riding din Alpi. După cele câteva zile petrecute la Nauders vom merge în Livigno, dar nu cu mașina ci direct cu mountain bike-urile, traversând o combinație între două etape celebre din Bike Transalp spre Scuol în Elveția și câteva mici improvizații pe care le-am introdus pentru a lungi coborârile și a scurta urcările. Ajunși la Livigno, vom petrece restul săptămânii pe tărâmul intitulat sugestiv Flow Country. 4 zile de trailuri, altitudini de peste 2700m și pasuri alpine celebre ne așteaptă acolo înainte de a pleca tot pe biciclete, offroad, spre pasul Stelvio. Aici vom înnopta într-un refugiu/cabană de unde a doua zi vom naviga pe aproximativ 35 de km și 2000m negativi pe vestitul Goldseeweg spre Vinschgau(doar pentru cei cugetați cu tehnică bună!). Cine tânjește după poteci interminabile care taie versanți abrupți, după Alpi, urcări demne de respect într-un cadru cu vârfuri montane de peste 4000 de metri nu are efectiv cum să lipsească de la acest eveniment.

Pentru cei dornici de mountain biking în Alpi, dar mai puțin aventurieri și cu o pregătire bună dar nu excelentă, vom reveni în Saalbach Hinterglemm într-un Chalet și mai mare ca cel din 2017, cu kilometri de drumuri forestiere, coborâri amenajate prin bikeparkuri și poteci mai puțin ciclate în zone necunoscute aflate la periferia traseelor amenajate. Pumptrack-ul, cinele și gustările din cabanele montane, Fleckalm Trail-ul și Hackelberg Trail-ul vor completa aventura de la finalul lunii august din Austria în cel mai mare bikepark din Austria și unul dintre cele mai mari din Europa.

Am zis ceva de toamnă? La toamnă avem de gând să mergem în Bucovina acolo unde tradiția și peisajele montane se îmbină perfect pentru a crea o atmosferă aparte pe care cu siguranță trebuie să o trăiești ca să întelegi exact despre ce e vorba.

Revenind la campurile din România, cel din Breb se va desfășura în două date diferite, una fiind dedicată celor cu un nivel tehnic și fizic mai scăzut, eveniment care va pune accentul în principal pe învățarea elementelor tehnice fundamentale, adaptarea la diferite situații din teren precum și câteva lecții de mecanică elementare. Al doilea eveniment va fi dedicat riderilor cu o pregătire mai bună care nu doresc să stea ore în șir pe coborâri exersându-și tehnica ci vor pur și simplu să se dea tare, atât la deal cât și la vale. Indiferent de grupul în care te vei încadra, experiența ta va fi completată de acel spirit autentic al Maramureșului, de căsuțele tradiționale și de mâncarea cu specific regional (din belșug).

Munții Rodnei ne vor aștepta în iunie cu trasee deja dovedite dar și trasee cu totul noi, mai lungi, mai abrupte și mai spectaculoase. De data asta țintim spre rododendron așa ca Purple Lines să devină…purple la propriu.

Colibița e locul în care te poți relaxa trei zile alături de familie într-o cabană veche dar complet modernizată, cu drumuri forestiere line și cu o serie de coborâri pe care cu siguranță cauciucurile de bicicletă nu rulează prea des. Tu te dai prin Parcul National Calimani în timp ce prietena ta face o drumeție relaxantă spre obiectivele naturale din zonă.

Dincolo de tradiționalele mtb campuri a căror scop principal e acela de a descoperi zone noi, neciclate, de a pedala împreună cu un grup de oameni pasionați care pot susține pasiunea printr-o pregătire tehnică și fizică solidă, fără stresul competiției și al logisticii aferente, și acela de a învăța elemente teoretice despre cum poți să-ți îmbunătățești abordarea sportului preferat, plănuim câteva evenimente dedicate pentru toți cei interesați exclusiv de îmbunătățirea tehnicii pe bicicletă și de creșterea performanțelor sportive. În acest sens vă pregătim o serie de evenimente menite să vă evalueze pregătirea fizică și randamentul, să vă îmbunătățească poziția pe bicicletă, cât și o platformă pentru ca cei dornici să poată să beneficieze de un program de antrenament personalizat de către un antrenor, nu doar certificat, dar și pasionat de exploatarea cât mai eficientă a potențialului individual.

Nu spunem mai multe până la momentul potrivit, însă ne-am propus să facem în așa fel încât iarna să treacă mai repede pentru tine și sezonul 2018 să te aștepte cu o grămadă de aventuri și experiențe intense care să te facă să……păi să.. claim your nature, evident, cum zice și sloganul nostru.