Știm că ești bun, altfel n-ai fi aici! Aruncă te rog o privire peste lista de mai jos și vezi unde te-ai încadra. Deoarece traseele noastre au grade de dificultate variate, iar noi încercăm să adresăm o plajă destul de largă de mountain bikeri, aici poți afla dacă evenimentul care te interesează e potrivit pentru nivelul tău de pregătire.
Atenție! Scara nu e sub nicio formă „bullshit proof” așa că fii sincer!
Nivelul 1.
Prințesă
Te dai pe bicicletă săptămânal, însă aproape tot timpul pe asfalt sau drumuri pavate. Foarte rar parcurgi drumuri de țară mai înguste de 1 metru sau drumuri forestiere netede și plate. Experienta ta pe bicicletă e limitată!
Nivelul 2.
Te dai frecvent în afara drumurilor asfaltate/pavate parcurgând drumuri forestiere, de căruță sau chiar drumuri T.A.F. Nu te simți intimidat de o rădăcină care-ți apare în cale. Pantele abrupte îți dau bătăi de cap și te fac să-ți pierzi echilibrul sau te surprind într-un raport greșit. Te dai jos des de pe bicicletă într-o tură și preferi siguranța pământului sub picioare în zonele mai accidentate. Coborârile le abordezi ridicat din șa, însă nu te simți foarte sigur atunci când acționezi frâna față.
Nivelul 3.
Bolovan cu aspirații
Mountain biking-ul înseamnă pentru tine o ieșire offroad, pe dealuri sau la munte. Te simți în largul tău pe drumurile forestiere sau de T.A.F. și tânjești după poteci înguste și ritmate. Nu te sperie un covor scurt cu rădăcini mici atât timp cât nu sunt ude. Poți ridica lejer roata față în aer și treci cu ușurință peste praguri mici în coborâre. Virajele abrupte în ac de păr îți ridică adesea probleme, însă o zonă cu pietre bine fixate în pământ nu te intimedează prea tare.
Nivelul 4.
Șarpe
Efectuezi cu lejeritate un „bunny hop” și ridici roata față în aer doar prin deplasarea centrului de greutate înapoi. Urcările abrupte nu te iau prin surprindere și nu se pune problema să fii într-un raport greșit dacă te concentrezi puțin. Deplasezi centrul de greutate înainte pe urcările abrupte și scurte și doar când nu ești foarte atent ți se întâmplă să ai dificultăți în a le urca pe majoritatea celor considerate ciclabile. Te simți confortabil atunci când ambele roți se desprind de la pământ, iar pragurile de până la 30-40 de cm le poți sări în coborâre cu puțină concentrare. Cobori pe bicicletă zonele cu pietre mari și instabile și stai relaxat în zonele cu noroi și aderență scăzută.
Nivelul 5.
Capră neagră
Cauți coborârile pe single trail acoperite cu covoare de rădăcini, pline de rock garden-uri și viraje abrupte în ac de păr. Poți să cobori zone dificile cu șaua ridicată chiar și cu o bicicletă cu o cursă mică a suspensiilor (100-110mm). Scanezi poteca pentru obstacole de pe care poți sări și îți place senzația pe care o ai când stai în aer un timp îndelungat. „Manual-ul” și „bunny hop-ul” le poți executa cu ochii închiși. Ești limitat pe urcările abrupte doar de propria putere, tehnica nefiind o piedică pe urcări. Zonele dificile te atrag și cochetezi adesea cu parcurgerea lor pe bicicletă. Știi să-ți apreciezi corect limitele în orice situație.
Nivelul 1.
Melc turbat
Din punct de vedere fizic ești o murătură! În cel mai bun caz nivelul tău de activitate fizică se reduce la 1-2 ore de mers la sală pe săptămână. Gândul că ar trebui să urci fără oprire 30 de minute pe bicicletă îți displace profund. Cu toate astea poți pedala în plat chiar mai bine de o oră cu câteva opriri scurte.
Nivelul 2.
Broască țestoasă
Practici o activitate care solicită în primul rând sistemul cardiovascular de cel puțin 2 ori pe săptămână. Poți pedala efectiv 2 până la 3 ore într-o zi cu pauze și poți să urci fără oprire 250 de metri diferență de nivel. Să pedalezi două zile consecutive timp de 2 ore zilnic necesită un efort considerabil din partea ta.
Nivelul 3.
oaie
Practici o activitate fizică care-ți solicită primordial sistemul cardiovascular între 4-6 ore pe săptămână. Poți pedala chiar și 4 ore într-o singură zi (cu opriri), o tură cu 1000 de metri diferență de nivel nefiind ceva extraordinar pentru tine. Ieși frecvent două sau chiar trei zile consecutive. Participi câteodată la competiții de anduranță de cel mult 3 ore. În ceea ce privește alegerea intensității ai de regulă un singur buton:pornit/oprit.
Nivelul 4.
Cal
Te antrenezi săptămânal între 6-10 ore și participi des la concursuri de anduranță în timpul cărora ajungi să acumulezi până la 4 ore în șa. Pedalezi fără prea mare dificultate 4 zile la rând în care zilnic stai 2-3 ore în șa. Simți diferența între un efort intens și unul mai puțin intens, fiind capabil de a-ți adapta ritmul anticipat la traseul propus și la condițiile (noroi, ploaie, căldură, etc.) din ziua respectivă.
Nivelul 5.
Husky siberian
Ieșirea pe mountain bike reprezintă pentru tine în primul rând un antrenament fizic. Ai un program structurat în linii mari și acumulezi între 10 și 15 ore de antrenament săptămânal, câteodată mai mult. Poți pedala 5 zile consecutive câte 3 ore pe zi. Un traseu cu peste 2000 de metri diferență de nivel nu te intimidează și ești întotdeauna capabil să limitezi intensitatea efortului în funcție de traseul pe care-l parcurgi așa încât finalul nu te ia prin surprindere.
© 2020 The North Quest