[masterslider id=”7″]
[tabby title=”Descriere”]
Potrivit legendei, Pintea cel Viteaz și haiducii săi semănau panica și groaza printre nobilii din regiunea Maramureșului. Împreună, aceștia atacau castele, luau hrană, provizii, haine și mai ales bani de la cei bogați pentru a le da mai târziu săracilor. Prinderea lui Pintea s-a dovedit imposibiliă deoarece acesta se ascundea în pădurile dese din munți și reușea să evite capturarea, ajutat de calul său legendar, din carne și oase, nu carbon.
În prezent, regiunea Maramureșului Istoric este în multe feluri asemenea lui Pintea, un bastion în calea modernizării și a stilului de viață aferent. Fiind o regiune izolată cu o bogată diversitate culturală, imaginea satului tradițional și a naturii spectaculoase definesc peisajele din Maramureșul Istoric. Satele tradiționale presărate cu clădiri și biserici de lemn, care mențin nealterată arhitectura regională, sunt locuite de oameni simpli care-și lucrează pământurile așa cum au făcut-o secole la rând strămoșii lor. Veșmintele tradiționale purtate cu mândrie de localnici, obiceiurile culinare locale și stilul de viață cu îndeletniciri arhaice completează într-un mod unic imaginea satului tradițional.
În acest peisaj tradițional se găsește o rețea complexă de drumuri, cărări și poteci care cu secole în urmă îi deserveau pe Pintea și pe haiducii săi, angrenați în lupta împotriva nedreptății sociale. În prezent, rutele de odinioară sunt perfect potrivite pentru a fi explorate și traversate pe un mountain bike. Pedalând pe urcările din regiune și coborând în viteză pe cărări alese , te vei simți ca un haiduc, vei fi o versiune modernă a lui Pintea Viteazul… cu un mountain bike pe post de cal. Împreună vom descoperi cele mai spectaculoase peisaje din regiune, peisaje la care ne vor conduce drumurile forestiere și single trail-urile atent selecționate.
Vei fi nevoit să urci prin forțele proprii din nenumăratele văi care delimitează zonele montane, totul pentru a fi recompensat cu coborâri tehnice presărate cu urcări scurte dar abrupte, într-un cadru natural deosebit . Dacă ai o înclinație spre urcări, află că la capătul cățărarilor am pregătit câteva coborâri lungi și solicitante care de îndată ce le-ai parcurs, te vor chema înapoi.
Pe vremea lui Pintea, sădirea groazei în rândul nobililor era cu siguranță un hobby foarte solicitant, care implicit necesita odihnă corespunzătoare. Asemenea activității lui Pintea, mountain biking-ul este un sport istovitor căruia îi poți face față numai printr-un somn bun și mâncare de calitate. Din acest motiv am acordat deosebită atenție pentru a selecta acele cazări care oferă un confort ridicat și mese pe măsura efortului. Am pus preț si pe nevoia de a reda acea atmosferă tipică satului tradițional așa încât unitățile de cazare selectate pentru tine îmbină armonios confortul ridicat cu arhitectura tradițională, în satul Breb din inima Maramureșului. Pintea ar fi ucis, la propriu, pentru condițiile astea! Și dacă tot veni vorba de cazare, trebui să știi că mesele oferite au caracter tradițional regional și sunt alcătuite din ingredientele de proveniență locală care îți vor satisface poftele și te vor pune pe picioare după o zi solicitantă.
Pentru a rezuma totul, dacă ești un mountain biker entuziast căruia îi plac turele mai lungi compuse din urcări solicitante dar ciclabile, un teren variat, single track-uri, drumuri forestiere și coborâri tehnice și te atrage cultura rurală și stilul de viață arhaic, atunci poți cu siguranță să fii nerăbdător să pedalezi pe cărările lui Pintea. Totul are loc în inima Maramureșului, regiune declarată drept destinația numărul unu în cadrul clasamentului „best trip destinations” 2015 întocmit de National Geographic.
[tabby title=”Itinerar”]
Cum va decurge aventura ta:
[accordion openfirst=true tag=h4]
[accordion-item title=”Ziua 0″]
Sosirea la destinație.
În funcție de opțiunea ta, poți să ajungi la Breb cu mașina personală sau putem să-ți asigurăm transportul de la aeroport sau gară (Cluj/Baia Mare) la cazarea din Breb. Odată ajunși în Breb, ne vom cunoaște mai bine, vom asambla bicicletele dacă e cazul și vom lua cina împreună, urmând să discutăm planul pentru următoarele zile la un pahar de vin sau bere.
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 1″]
Dimineața vei servi micul dejun compus din preparate făcute din ingrediente tradiționale locale sau vei putea opta pentru micul dejun tipic al sportivilor, ovăz cu banane, muesli sau alte cereale bogate în carbohidrați.
În funcție de planul stabilit cu o seară înainte pentru grup, vom petrece 3 sau 4 ore pe biciclete, pedalând în împrejurimile Brebului. Pentru a cunoaște mai bine zona și a intra în contact cu peisajul rural, vom explora unul dintre traseele predefinite, cu câteva urcări și coborâri mai puțin solicitante pe cărările și potecile din zonă. După tură vom înfuleca o masă copioasă la cazare, urmată spre seară de o prezentare a unor principii fundamentale care ne definesc sportul (antrenamentul, recuperarea, alimentația, tehnica de bază pentru mountain biking). Ziua se va încheia în jurul focului, dacă vremea o va permite, unde vom închina câteva pahare din băutura preferată.
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 2″]
După micul dejun ne vom urca pe mountain bike-uri și ne vom îndrepta câtre munții Lăpușului, aflați la est de Breb. După ceva mai bine de o oră de pedalat pe o cățărare destul de solicitantă, vom ajunge pe o câmpie întinsă, aflată la aproximativ 1200-1300 m altitudine, acolo de unde cu puțin noroc ne vom delecta cu o vedere de 360 de grade asupra regiunii. În funcție de planurile stabilite, vom continua fie spre est pe un drum spectaculos, dar dificil din punct de vedere tehnic, care ne va duce până în satul Botiza, sau ne vom întoarce și vom continua către vest spre Munții Gutâi, pe un traseu destul de solicitant, dar deplin potrivit pentru mountain biking. Dacă o vom lua spre Botiza vom putea face o scurtă oprire pentru a admira mânăstirile din zonă, considerate o perlă a arhitecturii din lemn. Nu vă temeți, de aici vom ajunge înapoi în Breb cu ajutorul unui autoturism, lăsând mountain bike-urile să se odihnească pentru ziua următoare.
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 3″]
Azi vom ajunge la barajul Runcu, un baraj din piatră a cărui construcție a început în anul 1987 și nu a fost finalizată nici până în prezent. Vom traversa și stâncile care compun Cheile Tătarului și care ulterior finalizării barajului vor fi înghițite de ape. De aici vom continua pe o serie de drumuri forestiere și de pâmânt care traversează câmpiile vaste și care ne conduc spre un monument al naturii mai puțin frecventat de turiști: mlaștina Iezerul Mare. Traseul nostru se va termina în localitatea Mara unde vom savura nelipsitul păstrăv cu mămăligă în cadrul unui restaurant cu specific tradițional!
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 4″]
Azi e ziua celor care iubesc coborârie! Pentru voi am pregătit azi unele dintre cele mai bune porțiuni de downhill din regiune. Ziua va începe cu un drum cu mașina, care promitem că nu va dura mai multe de 20 de minute. Ajunși la punctul de plecare vom pedala pe o urcare scurtă printr-o pădure de brazi care nu ar trebui să fie prea solicitantă. De aici, traseul va continua pe un single trail presărat cu rădăcini și bolovani pe care garantat îl veți adora. Ulterior ne vom îndrepta către cel mai înalt punct al zilei, pedalând pentru început pe o secțiune de drum forestier, continuată cu o potecă solicitantă prin păduri dese de molid. Ajunși în vârf, vom lua o pauză pentru a admira frumusețea peisajului înainte de a ne încumeta pe cea mai lungă coborâre a zilei, un dowhnill de 7 km care ne va solicita pe alocuri atât tehnica cât și rezistența fizică. La baza coborârii vom putea admira lacul Firiza, acolo unde va începe o urcare de aproximativ 30 de minute, ultima a zilei. În vârf vom intra pe celebrul Route 66 care ne va scoate din pădure chiar la periferia orașului Baia Mare, cel mai mare oraș din regiune. Aici vom servi masa pe una dintre terasele locale și ne vom răcori cu o bere rece (sau mai multe!) împărtășind impresiile zilei. Ulterior, ne vom deplasa cu un autoturism înapoi la cazare acolo vă veți putea relaxa pentru restul zilei.
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 5″]
Am ales să avem un program și mai flexibil în ultima zi. Astfel veți avea la dispoziție mai multe opțiuni în funcție de oboseală, vreme sau dorințe speciale. Puteți opta între nenumăratele variante printre care cele mai populare ar fi vizitarea Rezervației naturale Creasta Cocoșului, unde vom îmbina mountain biking-ul cu mersul pe jos sau putem să vă ajutăm în a vă perfecționa tehnica pe anumite secțiuni de coborâre și urcare. Spre seară vom ține un mic grill party cu muzică în speranța petrecerii unui timp de calitate.
[/accordion-item]
[accordion-item title=”Ziua 6″]
Ultimul mic dejun în Breb înainte de plecare. Dacă ai optat în prealabil pentru transport de la aeroport/gară la Breb, atunci bineînțeles că vom asigura transportul înapoi la punctul tău de plecare.
Așteptăm cu nerăbdare să ne dăm pe mountain bike-uri și să ne distrăm împreună în inima Marmureșului!
Rezervă aventura ta acum!
[/accordion-item]
[/accordion]
[tabby title=”Servicii incluse”]
Poți descoperi moștenirea lui Pintea cel Viteaz în două modalități:
1. Pachetul Full:
- În funcție de mărimea grupului unul sau doi ghizi de mountain bike cu o pregătire fizică impecabilă, o tehnică solidă și care cunosc perfect zonele parcurse. Ei îți vor putea oferi de asemenea sfaturi tehnice precum și sfaturi privind dozarea efortului în timpul ieșirilor
- 6 nopți de cazare la pensiuni sau hotel-uri (în funcție de disponibilitatea locurilor de cazare și de dorința preexprimată)
- Mic dejun tradițional cu specific culinar regional și cină (6 x mic dejun, 6 x cină)
- Mic pachet de întâmpinare plus un păhărel obligatoriu de țuică
- Transport de la aeroport/gară până la cazare și înapoi la finalul șederii, transportul ocazional de la cazare până la punctul de plecare al traseului și înapoi
- Prezentarea traseului pe care-l vom parcurge în ziua următoare
- Sfaturi tehnice, sfaturi referitoare la antrenament și alimentație în cadrul prezentării
2. Pachetul Ghid pentru traseul lui Pintea
Pachetul conține:
- În funcție de mărimea grupului, unul sau doi ghizi de mountain bike cu o pregătire fizică impecabilă, o tehnică solidă și care cunosc perfect zonele parcurse. Ei îți vor putea oferi de asemenea sfaturi tehnice precum și sfaturi privind dozarea efortului în timpul ieșirilor;
Acest pachet nu conține cazare cu demipensiune, transportul și nici prezentările fiecărei etape în parte sau a prezentarilor legate de antrenament/tehnică/alimentație.
[tabbyending]
Te mai gândești?
Contactează-ne și îți vom oferi toate detaliile de care ai nevoie.
Ai nevoie de un mountain bike, un ebike sau de o cursieră?
Spune-ne ce-ți dorești și vom face tot posibilul să-ți îndeplinim dorințele în materie de echipament!
[cta-modal button=”Scrie-ne”]
[contact-form-7 id=”491″ title=”Form Experiente: Pintea”]
[/cta-modal]