E aproape luna aprilie, iar majoritatea pasionaților de mountain bike au deja în spate cel puțin câteva săptămâni bune de pedalat. Alții de abia încep și mai sunt și cei care vor ieși pentru prima dată în luna aprilie sau mai târziu. Dacă te numeri printre sportivii (pasionații) care nu au fost prea activi pe perioada sezonului de iarnă, dar și dacă te numeri printre cei care au practicat exclusiv sporturi alternative, sezonul cald vine cu multe avantaje…dar și posibile dezavantaje, așa cum vei vedea în rândurile următoare.
Una dintre pasiunile mele, indiferent de domeniu, e să încerc toate abordările posibile ale unei probleme și să văd diferența de rezultate, chiar dacă asta presupune de multe ori rezultate diferite de așteptări, unele plăcute, altele mai puțin. Cum am putea să începem mai bine sezonul decât cu niște sfaturi general aplicabile pentru ca să ai un sezon prevezibil și să-ți pavezi drumul spre o formă fizică mai bună ca sezonul trecut.
Topul celor mai frecvente greșeli făcute de pasionați, chiar sportivi de elită la începutul sezonului.
În mod normal un sezon de mtb e structurat conform unui plan anual, de cel puțin 9 luni, cu perioade și cicluri, încărcări și pauze gândite în așa fel încât tu să fii în formă maximă exact în perioada în care contează. Deoarece majoritatea celor pasionați de competiții de mtb își doresc un vârf de formă între lunile iulie și început de septembrie, ar trebui să înceapă un plan structurat undeva în luna noiembrie, cel târziu decembrie. Dar, cum asta nu se întâmplă prea des, voi încerca să ofer câteva sfaturi băbești pentru a nu agăța bicicleta în cui înainte de termen.
1. Intensitate prea ridicată
De departe cea mai frecventă greșeală pe care o văd și pe care încerc să o corectez la sportivii pe care-i antrenez constă în intensitatea prea ridicată cu care se antrenează, mult prea devreme. Greșeala asta o fac aproape toți cei lipsiți de experiență, dar și mare parte din cei cu experiență solidă. Mentalitatea din spatele deciziei de a da cu wații de pâmânt e simplă: ai ieșit de câteva ori cu bicicleta, ai în spate 10-15 ore de pedalat, ești odihnit după pauza din iarnă și corpul poate, iar mintea vrea mai mult. Imaginile cu Schurter câștigând titlul olimpic sau cu Pantani atacând cu bestialitate rivalii pe cățărări sunt adânc întipărite în mintea ta, și te imaginezi făcându-ți varză adversarii la primul concurs din an. Te simți bine și vrei să ajungi repede în formă așa că e un moment bun să dai frâu liber puterii și să-ți testezi abilitățile pe segmentul multi iubit, sau nu?
Din păcate faci, posibil, cea mai mare greșeală pe care o poți face ca sportiv amator sau de elită. Periodizarea liniară a antrenamentului presupune abordarea în faze a dezvoltării abilităților fizice de bază, anduranța aerobă, forța și viteza (a nu se confunda cu viteza de deplasare) și mai târziu a dezvoltării abilităților superioare. Asta presupune că planul tău de antrenament trebuie să respecte principiul de la mic la mare, de la puțin la mult, chiar dacă în practică lucrurile sunt mult mai complexe. O abordare corectă presupune manipularea cu grijă a stimulului (antrenamentul propriu-zis) și a recuperării pentru a atinge supracompensarea potrivit principiului GAS (general adaptation syndrom).
Printre abilitățile pe care ar trebui să le antrenezi la început se află anduranța aerobă, antrenată cel mai eficient undeva în zona pragului aerob (68-72% din pulsul maxim), adică un ritm care-ți permite o conversație relaxată, forța în antrenamentele alternative, și viteza care aici se traduce prin abilitatea de a varia și a menține cadența ridicată (viteza de pedalare) fără a solicita sistemul cardiovascular excesiv. Toate astea nu pot fi obținute prin antrenamentele la intensitatăți de 85-90% din pulsul maxim așa cum încearcă mulți să o facă. Rezultatul e simplu și dezastruos. Cu abordarea greșită, antrenamente prea intense, prea devreme, vei crește rapid în formă și te vei plafona sau de multe ori te vei supraantrena după o perioadă scurtă de câteva săptămâni. Mai știi cum anul trecut ai evoluat așa bine la început și dupa ai simțit că nu prea mai progresezi? Hm, exact!
2. Începi acolo unde ai lăsat-o
Foarte mulți din sportivii amatori, cu sau fără experiență, au în minte volumul de antrenament pe care reușeau să-l înghită la finalul sezonului trecut. Cu asta în minte, la doar două-trei săptămâni după începerea antrenamentelor specifice, ei se încumetă să absolve distanțe și intensități care se află în contradicție totală cu abilitățile lor fizice din prezent. Chiar dacă e exagerat, e ca și cum ți-ai ruga unul din bunici să alerge distanțele pe care le alerga în tinerețe. Ba mai mult, ai fi nervos că nu reușește.
Trebuie să înțelegi faptul că și o pauză totală de 2 săptămâni poate să-ți reducă abilitățile fizice drastic. Și cu cât ești mai în formă și suporți un volum sau o intensitate mai mare de antrenamente cu atât scăderea va fi mai accentuată. Imagineaz-ți că ești într-un regim cu 25 de ore de antrenament pe săptămână sau într-unul cu 4 ore. În care situație crezi că vei fi mai afectat (procentual) de o pauză totală? Exact, în prima.
3. Crezi că doar fizic ți-ai ieșit din formă
O altă mare problemă în cazul mountain bikerilor e că ies la primele antrenamente offroad din an și încearcă să emuleze sau chiar să bată diferite recorduri obținute pe segmente cu profil tehnic ridicat. Dacă nu ai un simulator de mtb în casă e puțin probabil să fii la nivelul tău cel mai bun în primele ieșiri din an. Însă spre deosebire de pregătirea fizică, aici cu cât ai fost mai bun în trecut cu atât vei pierde mai puțin atunci când vei relua bătălia cu rădăcinile și pietrele ascuțite.
4. Nu ai un plan
Dacă ești genul de sportiv amator sau de elită care se gândește în timp ce iese din garaj ce antrenament să facă în ziua respectivă, atunci ai toate motivele să fii îngrijorat, e puțin probabil să te apropii vreodată de adevăratul tău potențial fără un plan bine conceput. E cazul să pui lucrurile pe hârtie sau să apelezi, din timp, la un antrenor specializat care-ți va analiza parcursul sportiv (dacă există) și va găsi rețeta ideală pentru tine.
Te regăsești în rândurile de mai sus sau vrei doar să capeți o cunoaștere mai aprofundată a structurării planului de antrenament? Nu ești cel mai tehnic rider/ cea mai tehnică rideriță din parcare? Atunci nu mai sta prea mult pe gânduri. În luna mai organizăm deja tradiționalul “Village Warrior MTB Camp” la Breb în Maramureș, care anul ăsta vine cu un program nou, cu trasee regândite pentru ca tu să-ți găsești exact locul în grupa potrivită. În trei zile vei învăța mai mult decât o fac mulți într-un sezon întreg! Fără glumă.
Dacă te afli la nivelul 1 sau 2 pe oricare din scările noastre te așteptăm la Village Warrior MTB Apprentice între 2-5 mai 2019, la Breb în inima Maramureșului Istoric. Cel mai autentic sat maramureșean te va găzdui timp de trei zile în căsuțe tradiționale de lemn super drăguțe, complet utilate cu tot ce ai nevoie pentru a te putea relaxa total. Village Warrior e singurul camp de mtb în care avem un poligon amenajat cu obstacole și în care petrecem mai multe ore pentru ca tu să înveți:
– poziția corectă pe bicicletă
– acționarea corectă a frânelor
– modalitatea corectă de a schimba rapoartele
– setarea corectă a bicicletei
Pe plan teoretic vei înțelege mai bine cum să-ți structurezi un sezon și cum ar trebui să arate antrenamentele tale, precum și nutriția neceasară pentru a obține rezultate mai bune.
Între 9-12 mai are loc Village Warrior MTB Camp Warrior dedicat războnicilor, adică acelor mountain bikeri care pe scările noastre ierarhice se află la nivelul 3 sau mai sus ca pregătire fizică și tehnică.
Aici beneficiezi de:
– un poligon mai complex cu obstacole mai dificile
– înveți cum să încerci un wheelie, cum să dai un bunny hop, cum să abordezi un viraj, cum să supravețuiești pe zonele off camber, cum abordezi un covor de rădăcini și multe altele
– prezentări tehnice, prezentări despre antrenament și un concurs de uphill și downhill cu premii de la partenerii BikeFun România
– cele mai bune trasee de mtb din centrul Maramureșului
Dacă ești o fată dornică de perfecționare, locul tău e cu siguranța la Village Warrior Women’s Camp între 23-26 mai. Aici vei învăța de la multipla campionă națională Suzi Hilbert tehnicalitățile sportului tău preferat și beneficiezi de:
– poligon pentru exersarea abilităților tehnice de bază sub îndrumarea lui Suzi
– trasee desenate strict pentru a evidenția anumite zone cu caracter tehnic ridicat
– prezentări despre antrenament și nutriție
– compania selectă a altor fete pasionate
– know-how-ul The North Quest
Indiferent de varianta pentru care optezi, atmosfera va fi unică, mesele vor fi alcătuite din ingrediente bio, locale, poveștile în jurul focului vor fi fermecătoare, iar programul va fi unul care combină toate ingredientele imaginabile într-un blend unic la noi în țară.
Ce ne recomandă? Peste 16 campuri de mtb organizate cu succes, peste 200 de clienți mulțumiți, cele mai bune cazări din regiune, cele mai bune trasee de mtb preverificate, cel mai complex program. De asemenea în echipa noastră vei găsi nume precum Robert Dobai, multiplu campion național U23/Elite, finișer de top în cea mai grea competiție pe etape din Europa, Bike TransAlp și câștigător la categoria Elite a unor concursuri cu renume național precum: Campionatul Național de Maraton 2012, Geiger – traseu lung 2013, Mtb Maraton Făget 2014, Triada Păltiniș 2015, TBT Race Viscri 2015, Mtb Miercurea Ciuc 2015, MTB Maraton Gilău 2015, Campionatul Național de MTB Maraton 2016, 4 Munți 2013 & 2014 și multe altele. Vei găsi un anume belgian Wouter Cleppe, care în zilele lui bune făcea instrucție cu orice mountain biker de anduranța din România sau Ungaria, vei găsi o echipă dedicată de oameni cu educație pluridisciplinară pentru care pasiunea reprezentă principalul imbold.
Am uitat ceva? A da, unde anume te înscrii, adică aici!